Resultaten laden ...

Wat is een sale-and-leaseback constructie?

16 aug 2021 - door Bedrijfspand.com

In Europa is nog altijd een groot deel van het vastgoed in het bezit van de eigenaar. In de Verenigde Staten is dit meer dan de helft minder. Sale-and-leaseback wordt steeds populairder als het om vastgoed gaat, en dat is niet gek. Bij deze constructie verkoopt u uw bedrijfspand, waarna u het pand van de nieuwe eigenaar huurt. U verandert hierbij van eigenaar in huurder, waarbij de nieuwe eigenaar de verhuurder wordt. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze vorm waarbij huurder en verhuurder elkaar ontmoeten.

De voordelen van sale-and-leaseback

De constructie waarbij u een bedrijfspand verkoopt en deze weer huurt van de nieuwe eigenaar is een constructie die door steeds meer ondernemers wordt toegepast. Het is namelijk een snelle en vrij eenvoudige manier om uw financiële positie te verbeteren. U krijgt hiermee direct de beschikking over een aanzienlijk bedrag, het bedrag wat u na aftrek van de kosten uit de verkoop overhoudt. Dit bedrag is daarmee vrijgespeeld om te gebruiken voor andere investeringen. Daarnaast heeft u de zorg en de onkosten voor het onderhoud van het pand niet meer. Omdat u nu huurder bent geworden, kunt u uiteraard gewoon gebruik blijven maken van het pand. Wellicht bent u van plan om het ontvangen kapitaal uit het pand te gaan beleggen. Waar vastgoed in waarde kan fluctueren, loopt u hiermee een aanzienlijk risico. Verkoopt u uw pand en gaat u deze inkomsten in beleggingen investeren, dan spreidt u daarmee uw risico over meerdere beleggingen.

Operationele of financial lease

Bij deze constructie kan het gaan om financial en operationele lease. Is er sprake van financial lease, dan komt dit als post terug op de balans. Bij operationele lease komt het bedrag aan huur ten laste van het resultaat. Er is meestal sprake van operationele lease, vooral wanneer er geen sprake is van een optie tot het terugkopen van het pand op het moment dat het huurcontract is afgelopen, de verhuurder het economische risico van het pand draagt en het totaalbedrag aan huur gedurende de looptijd van het contract niet gelijk is aan de verkoopprijs van het pand. Het is belangrijk om met experts, zoals een makelaar of projectontwikkelaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Informeer ook zeker bij de belastingdienst welk effect deze constructie heeft op uw belastingaangifte. Denk hierbij vooral aan het al dan niet betalen van winstbelasting en deïnvesteringsbijtelling.

Terug naar blog overzicht