Drie jaar geleden bevond Amber van KOKO TOKO zich in deze positie. Ze stond op het punt om haar eigen onderneming te beginnen, maar had geen enkele kennis van het wel en wee binnen het vastgoed. Drie jaar later heeft Amber een goed lopende onderneming en is ze inmiddels verhuisd naar een andere locatie. Hoe heeft ze dit ervaren? Waar liep ze tegenaan? En belangrijker, welke tips geeft ze mee voor startende ondernemers?
KOKO TOKO is een mini-warenhuis in Groningen met een keur aan producten. Van hippe kleding tot interieur accessoires, chocolade en thee. Daarnaast is er een koffie en thee bar te vinden in de winkel. Alles is fair trade en erop gericht om de consument bewust te maken van het milieu. Dit alles op een leuke, leerzame en hippe manier.
Hoe is KOKO TOKO ontstaan?
Ergens in 2011 is het idee gekomen om een plek te openen waar mensen die een vluchtig leven leiden een gezonde maaltijd kunnen eten of afhalen. Na lang wikken en wegen besloot ik samen met de medeoprichter van KOKO TOKO om niet de horeca kant op te gaan, maar uiteindelijk voor de retail kant te kiezen. In oktober 2013 is KOKO TOKO geopend in de Zwanestraat in Groningen, hartje centrum.
Een prachtige locatie. Hoe heb je dit pand uiteindelijk gevonden?
We zijn gestart via de reguliere weg door een makelaar in te schakelen. Na een paar panden te hebben bezichtigd kwamen we tot de conclusie dat dit voor een startende onderneming te duur zou zijn. Er werden, voor ons, gigantisch hoge huurprijzen gevraagd en daarnaast zat je meteen vast aan lang lopende contracten. Wat als het hele gebeuren niet aan de verwachtingen zou voldoen? Dan zit je nog steeds voor jaren vast aan een pand. Dat wilde ik absoluut niet. Uiteindelijk ben ik via via in contact gekomen met een vastgoedeigenaar. Hij begreep waar wij tegen aan liepen en bood ons de mogelijkheid om tijdelijk een leeg pand aan de Zwanestraat te betrekken, totdat hij een andere huurder had gevonden. De huurprijs was voor ons nu wel te overzien en gelukkig liet de nieuwe huurder even op zich wachten.
Toen de nieuwe huurder zich aandiende hebben we slechts een paar maanden gehad om een nieuwe locatie voor de winkel te vinden. De verhuurder van onze eerste locatie hielp ons om een nieuw pand te vinden, maar helaas zonder succes. Uiteindelijk hebben we via ons eigen netwerk een makelaar ontmoet en via hem huren wij nu een pand in de binnenstad van Groningen. Verschil met de vorige situatie is dat de huurtermijnen nu korter zijn, wat voor ons prettig is. Als je eenmaal een zoektocht naar een pand hebt meegemaakt, is het de tweede keer vaak makkelijker. Je hebt meer contacten en weet beter hoe je het aan moet pakken.
Waar keek je het meest tegenop toen je op zoek ging naar een pand?
Dat is vooral het contact opnemen met de bedrijfsmakelaar en later met de pandeigenaar geweest. Ik vond het enorm spannend en eng om te bellen met mijn vraag. Nergens voor nodig natuurlijk, maar het is toch een behoorlijke stap geweest voor mij. Dit kwam vooral omdat ik totaal geen kennis had over de vastgoedmarkt.
Heb je nog tips voor ondernemers die op zoek zijn naar de perfecte locatie?
Wacht niet te lang met contact opnemen met een makelaar. Zij kunnen vaak goed helpen en door bezichtigingen te doen, weet je wat je wilt en ook wat je niet wilt. Daarnaast is creativiteit ook belangrijk. Alles verandert, veel winkelpanden staan bijvoorbeeld lang leeg. Kijk creatief naar de mogelijkheden en benader vastgoedeigenaren. Als derde, onderhandel over de prijs. Bij de vaste lasten zit vaak wel onderhandelruimte. Je kunt eventueel ook onderhandelen over de huurperiode. Vooral als een pand al enige tijd leeg staat. Hier kan het nadeel aan zitten dat je er ook snel weer uit moet als een nieuwe huurder zich aan dient. Als laatste tip heb ik nog de volgende: verzamel mensen met kennis en kunde om je heen, leer van deze mensen. Je hoeft niet alles zelf te doen en te kunnen.
Met dank aan Amber van KOKO TOKO. Benieuwd geworden? Bezoek ze op www.kokotoko.nl of neem een kijkje in hun winkel aan de Oosterstraat 26 in Groningen.